Консумацията му е чудесно антивирусно средство с противовъзпалително свойство

Портокалите съдържат вещество, което може да намери приложение в профилактиката и лечението на вирусни заболявания, в това число и на коронавируса, пише сп. "Медикъл хайпотисис", позовавайки се на египетско изследване. Авторите му от университета в град Танта отбелязват, че биофлавоноидът с противовирусни свойства - хесперидин, се съдържа в кората на цитрусовите плодове, предимно на портокалите, съобщава БТА.

Посочиха кой е най-ранният симптом на коронавируса

Известно е, че хесперидинът има редица полезни свойства, действайки като антиоксидант и като противовъзпалително, венотонично и кардиопротективно средство. Заедно с друг флавоноид, диосмин, той се използва за лечение на венозна недостатъчност.

Авторите на настоящото изследване открояват потенциалното му приложение като антивирусно средство и в частност срещу коронавирусна инфекция. Изследователите са установили, че хесперидинът може да блокира проникването на коронавируса в клетките гостоприемници чрез ACE2 рецептори, като по този начин предотвратява инфекцията.

Шоколадът укрепва имунната система

Неговата противовирусна активност може да послужи като вариант за лечение на пневмония чрез подобряване на клетъчния имунитет. Противовъзпалителните свойства на хесперидина същевременно намаляват риска от животозастрашаваща свръхреакция на имунната система, известна като цитокинова буря, обяснява ръководителят на изследването Юсуф А. Хагаг.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.