За броени дни „Свети Мина” успя да изчерпи лимитите си и да загуби статута си

Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.  

Сега Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да успее лечебното заведение да запази съществуващите 60 легла за заразени пациенти.

Парите ще се осигурят като се прехвърлят свободни средства от лимита на другата общинска болница “Свети Пантелеймон“. Това може да стане със споразумение между двамата директори.

„Това означава, че неусвоените средства от тази болница, поради това, че тя няма пълен обем дейност, могат да бъдат прехвърлени за „Свети Мина“, тъй че те да могат да извършват дейността, която имат”, каза проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

ПРЕД ПРОВАЛ: Защо Пловдив няма да има специализирана COVID болница?

 Още вчера касата е изплатила  237 хиляди лева за дейности за 2015 и 2016 година.

Освен кадровата криза с лекарите, в болницата липсва и медицинска апаратура за лечението на пациенти с коронавирус. Нужни са още кислородни апарати, монитори, аспирационни помпи, дефибрилатори. За това част от допълнителните средства  ще отидат за закупуване на техника.

„Техническото ни обезпечение е на санитарния минимум. Благодаря на щедри дарители, които дадоха три респиратора през последната седмица. Имаме още един такъв дарен. Кислородните накрайници в системата ни трябва да бъдат дооборудвани”, каза проф. Петров.

Очаква се парите от другата болница да бъдат прехвърлени към „Свети Мина” следващата седмица.

Първата COVID-болница у нас се нуждае от още специалисти

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.