Маски трябва да се носят и на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция

Хората, които живеят в райони с разпространение на COVID-19 трябва винаги да носят маски в магазини, на работното място и в училища, където липсва адекватна вентилация, обяви Световната здравна организация (СЗО) днес.

Какво мислят родителите за маските в час?

Ако не може да се спазва физическа дистанция от поне един метър, хората в тези затворени помещения, включително деца и ученици на 12 и повече години, трябва да носят маски, дори при достатъчна вентилация на тези пространства.

Маски трябва да се носят и на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция, се казва в засилените препоръки на СЗО.

Говорителката Маргарет Харис каза, че тези препоръки са най-големите промени в постановките на СЗО за носене на маски, като разширяват огласените през юни.

„На закрито, докато не бъде оценено, че вентилацията е достатъчна, СЗО съветва хората да носят немедицинска маска, независимо дали може да се спазва физическа дистанция от поне един метър“, посочва СЗО.

ЖИВОТ С МАСКА: Как да изберем най-добрата и колко ще ни струва

Тя съветва да се носят маски във всички помещения на здравни институции, включително в общи такива като ресторанти на самообслужване, стаиза персонала и др.

Здравните работници могат да носят маски от типа N95, ако са достъпни, когато грижат за пациенти с COVID-19, но единствената сигурна защита е преминаване през аерозолна процедура, посочва СЗО.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР