Според източници той все още не е взел окончателно решение

Демократът Джо Байдън, който беше избран за президент на САЩ, според оценките на водещите американски медии, е склонен да номинира Дейвид Коен за поста директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщава ТАСС, позовавайки се на „Ню Йорк Таймс“.

„Ню Йорк таймс” сглобява кабинета на Джо Байдън

Според източници на изданието, Байдън все още не е взел окончателно решение. То ще зависи от разпределението на други постове, включително шеф на Пентагона и Министерството на правосъдието на САЩ. „Но ключовите съветници заявиха, че Байдън харесва Коен и евентуалното му назначение е одобрено и от Аврил Хейнс, която беше номинирана за кандидат за поста директор на Националното разузнаване на САЩ“, се казва в статията.

Коен беше заместник-директор на ЦРУ през 2015-2017 г. Президент на Съединените щати по това време беше Барак Обама. Коен е участвал в съвместна работа на ЦРУ, Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за оценка на намесата, приписвана на Русия в президентските избори в страната през 2016 г.

Както отбелязва вестникът, Коен е заемал и редица длъжности в Министерството на финансите на САЩ. По-специално той е отговарял за въпроси, свързани със санкциите срещу Русия и Иран. През 2019 г. се появява епизодично в телевизионния сериал „Игра на тронове“.

Байдън ще номинира Джанет Йелън за финансов министър на САЩ

Според "Ню Йорк Таймс" Байдън преди това е имал намерения да номинира Том Донилон, помощник на държавния глава за национална сигурност в администрацията на Обама, за кандидат за поста директор на ЦРУ. Тази възможност вече не се разглежда.

Друг потенциален кандидат остава Майкъл Морел. По времето на Обама той е заместник-ръководител на ЦРУ, а също така два пъти стана и.д. ръководител на този отдел. Според вестника, някои американски депутати се противопоставят на кандидатурата на Морел поради факта, че в миналото той се обявява в защита на програми, включващи използването на физическо насилие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС