За изхранването на влечугите са необходими по 300 долара на месец

Нежно галейки гърба на голям бирмански питон, почиващ в скута му, будистки монах се опитва да играе роля в спасяването на десетки змии, които иначе са изложени на заплахата да бъдат убити или продадени на черния пазар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Змия мутант уплаши до смърт домакиня (СНИМКА)

Шестдесет и девет годишният монах Вилатха е създал убежище за змии - от питони до усойници и кобри в манастира си в оживения търговски град Янгон. Вилатха започва да приютява застрашени змии преди пет години. От тогава местни жители и държавни служби, включително пожарната, носят заловени влечуги при монаха.

"След като хванат змия, хората най-вероятно ще се опитат да намерят купувач за нея", казва Вилатха, който използва робата си, за да почисти полегналия в скута му питон - едно от "децата му", както нарича влечугите.

Кобра се вмъкна в панталоните на спящ мъж

Наличието на подобно убежище в основно будистка Мианма означава, че хората могат да спечелят "заслуга", предавайки змиите по-скоро на монах, отколкото да ги убиват или продават, обяснява Вилатха, който смята, че чрез дейността си допринася за опазването на естествения екологичен цикъл.

Мъж покри лицето си със змия вместо с маска в автобус (СНИМКИ)

Според природозащитниците югоизточната азиатска страна се е превърнала в световен център на незаконна търговия с диви животни, като змии често са пренасяни контрабандно в съседните Китай и Тайланд.

Въпреки че се смята за инвазивен вид в някои части на планетата, бирманският питон е обявен за "уязвим" в родната му Югоизточна Азия от Световния съюз за опазване на природата.

"Обикновено животът в непосредствена близост до хората предизвиква стрес у змиите", казва Каляр Плат, член на Обществото за опазване на дивата природа, обяснявайки необходимостта влечугите да бъдат връщани в естествената им среда възможно най-скоро.

Разчитайки на дарения от около 300 долара на месец, необходими за изхранване на змиите, Вилатха ги пази само докато усети, че са готови да се върнат в дивата природа.  Монахът споделя, че когато пуска змиите, е щастлив да ги види как се "плъзгат към свободата", но се притеснява, че могат да бъдат продадени на черния пазар, ако ги хванат "лоши хора".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си