Местните му дават името Жур

Вълк, намерен мумифициран в Северна Канада, е живял преди поне 56 хиляди години, пишат BBC. Скрит в трайно замръзналата земя в продължение на десетки хиляди години, женският екземпляр е открит от работници в златодобива, близо до град Доусън през 2016 г.

УНИКАЛНИ КАДРИ: Масово гнездене на хиляди зелени костенурки (ВИДЕО)

Местните дават на вълчицата името Жур, което в превод означава вълк. Учените казват, че с непокътнатите си кожа, коса и зъби това е "най-пълната известна мумия на вълк".

„По същество тя е 100% запазена, липсват само очите ѝ“, казва професор Джули Мийхън, палеонтолог и професор по анатомия от университета "Де Мойн" в Айова.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ: Хималаите се виждат от Индия (СНИМКИ)

Използвайки разнообразни техники, екипът е успял да определи много аспекти от живота на животното - от нейната възраст и диета до вероятната причина за смъртта й.

Констатациите, публикувани в списание Current Biology, показват, че вълчицата се е хранила с риба и други водни животни. Сравнявайки данни от ДНК на вълка и анализ на зъбния емайл, те установяват, че хищницата вероятно е живяла преди 56 000 - 57 000 години.

КРАСИВИ И СМЪРТОНОСНИ: Най-сладките опасни животни на планетата (ГАЛЕРИЯ)

 

 

Рентгеновите снимки на тялото установяват, че тя е била на възраст около 6 - 8 седмици, когато е починала. Изследването отбелязва, че докато древните вкаменелости на вълци са сравнително често срещани в Юкон или съседна Аляска, мумиите на по-големите бозайници са рядкост.

"Смятаме, че тя е била в бърлогата си и е загинала мигновено при срутването й", каза професор Михен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.