По думите й не е грешка, че децата се връщат на училище

Нов пик на заболели от COVID-19 ще има към средата на януари. Това прогнозира в предаването „Здравей, България” доц. Светлана Велизарова.

 „Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари”, заяви доц. Велизарова.

По думите й не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини. 

Пристигна втората пратка ваксини срещу COVID-19 (ВИДЕО)

„Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен”, коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

„Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, а и в началните класове, и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

„Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме”, коментира още доц. Велизарова.

Ангелов прогнозира старт на масовата ваксинация през февруари или март

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. „Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор”, заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. „При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност”, обясни доц. Светлана Велизарова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.