Имунизацията не трябва да освобождава пътниците от спазването на другите мерки за ограничаване на риска при пътуване

Комисията на Световната здравна организация (СЗО) за извънредните ситуации се въздържа на днешното си заседание да препоръча изискването на документ за ваксинация или имунитет като условие за международни пътувания. Тя се позова на "ключови неизвестни" относно ефективността на ваксините за намаляване на предаването на вируса и ограничения достъп до тях.

Това бе шестото за последната година заседание на комисията, съставена от 19 независими експерти под председателството на френския учен Дидие Усен. Те направиха редица препоръки, които генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус е одобрил и разпратил до 194-те страни членки на здравната агенция на ООН.

Над 2 милиона са смъртните случаи с коронавирус по света

"Към настоящия момент да не се въвежда изискване на доказателства за ваксинация или имунитет при международни пътувания като условие за влизане (в съответната държава), защото все още има ключови неизвестни относно ефективността на ваксинацията и заради ограничената достъпност на ваксините", казва комисията. В изявлението се подчертава, че "доказателството за ваксинация не трябва да освобождава международните пътници от спазването на други мерки за ограничаване на риска при пътуване".

Pfizer временно намалява доставките на ваксината за Европа

Експертите приканват държавите да наблюдават варианти на вируса като тези във Великобритания и Република Южна Африка, за да оценят ефективността на ваксините, лекарствата и диагностичните тестове. Те призовават и за трансфер на технологии към страни с малки и средни доходи на населението, но с капацитет за ускоряване на световното производство на ваксини срещу COVID-19.

Светът е в надпревара с коронавируса, който се опитва да мутира, и новите му варианти се нуждаят от спешно и задълбочено проучване, каза на виртуална пресконференция Дидие Усен. По думите му пътуванията по въздух, суша и море трябва да бъдат по-добре организирани.

Влияят ли новите мутации на коронавируса върху ефикасността на ваксината

Гебрейесус констатира, че светът не е съумял да прекъсне веригата на разпространение на коронавируса на ниво общност и домакинство и че това е поставило под голям натиск болниците и здравните работници. Генералният директор на СЗО изрази желание до 100 дни ваксинацията да започне във всички държави по света.

Базираната в Женева организация прогнозира, че доставката на ваксини за най-бедните страни по линия на инициативата КОВАКС ще започне през първото тримесечие на тази година.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си