Антигенните тестове са безплатни и доброволни за педагогическия персонал

Започна масовото изследване на учителите у нас с бързи антигенни тестове за коронавирус. Първият град е Пловдив. Тестването е безплатно и доброволно за педагогическия персонал.

 Масовото тестване започна рано сутринта от Хуманитарната гимназия. В сградата се помещават основно и средно училище. За това тук ще бъдат тествани най-много учители - над 150. Изследванията ще продължат три дни.

Кабинетът обсъди разхлабването на мерките в някои сектори и бизнеси

Константин Генов е сред първите учители в Пловдив, на които днес бе направен бърз антигенен тест.

„Така ще съм по-спокоен. Като учители ние носим отговорност. Така и родителите, и децата ще бъдат по-спокойни”, коментира Константин Генов, преподавател в ОУ“Княз Алекскандър Първи“- Пловдив.

570 са новите случаи на коронавирус

Медицинската сестра, която извършва манипулацията, е минала през специално обучение. При положителен резултат се прави PCR тест в лаборатория и учителят се насочва към личния лекар.

Паралелно с това се обновяват и списъците за ваксиниране.

„По време на тестуването това е една от задачите - да се отбелязват тези, които имат желание за ваксиниране”, коментира д-р Ваня Танчева-Манчева, директор на РЗИ- Пловдив.

В цялата област тестове ще бъдат извършени в 193 училища, като ще бъдат тествани общо 6913 учители и помощен персонал. До момента няма положителна проба.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.