Възстановяването на детето върви добре

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов” оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб, съобщават от здравното заведение.

През месец септември м.г. на детето е поставена диагноза хепатобластом – рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и малки деца. В началото на месец януари бебето е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в столичната спешна болница, където грижите за него поема екипът на доц. Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.

Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Преди сложната оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е редуциран до 6 см.

Това ни даде възможност да извършим операцията и да го отстраним успешно, коментира проф. Владов. Възстановяването на детето върви добре и вчера го изписахме от болницата, поясни доц. Шивачев. Последващите стъпки относно лечението ще бъдат определени от специалистите-онкохематолози.

Операцията на 11-месечния пациент е поредният добър пример за доброто сътрудничеството между двете лечебни заведения, чиито специалисти не за първи път обединяват усилия и експертиза в името на човешкия живот.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.