Как може компания да увеличи цената си многократно, без дори да го иска?

Дни след като Уолстрийт и инвестиционните фондове изпаднаха в шок, заради прецедента с акциите на компанията „Геймстоп”, цената им започна да пада. Експерти предупреждават, че това може да е първият от много случаи, в които обикновени хора директно се намесват и объркват пазара на акции.

Биткойнът поскъпна с 14%, след като Илон Мъск тагна валутата

Как може компания да увеличи цената си многократно, без дори да го иска? Това се случи с търговеца на видео игри Gamestop в Щатите. Чрез социалните мрежи отделни потребители започнаха масово изкупуване на негови акции. Така те скочиха само за 2 дни от 30 долара до 347. Експертите наричат това финансова революция - за пръв път координирана активност на обикновени хора поставя буквално на колене борсите и инвестиционните фондове.

„Ако ме бяхте попитали преди 1 месец дали би било възможно компания с над 1 млрд. долара пазарна капитализация, цената и да бъде преместна с няколко хиляди процента в рамките на няколко дни от индивидуални инвеститори щях да кажа твърдо не“, казва Димитър Георгиев – лицензиран брокер.

„Ставаме наистина свидетели на революция. Малкият, частният инвеститор срещу големия мултимилиарден хедж фонд“, казва финансистът Никола Филипов.

В резултат на непредвидимия интерес към конкретни акции, редица инвестиционни фондове претърпяха сътресения. От тази конкретна ситуация „Мелвин Кепитъл” са със загуба  от 7 млрд. долара.

Биткойнът мина историческата границата от 20 000 долара

„При тях ще има кризи, ще има уволнени хора, може да има и рухване на фондове и затваряне на отделни фондове, но такива са правилата на играта, непрекъснато някой фалира и някой друг се появява“, добавя още Георгиев.

А след Gamestop малките, но координирани финансовите активисти се насочиха към среброто. Стойността му скочи до над 30 долара за унция за пръв път от 2013 г.

Никола следи любителски борсите онлайн от години. Търгува с по-малки суми и също е бил изненадан от случаят „Gamestop”.  Смята, че това няма да е последният път, в който виждаме такива координирани действия.

„Хората успяха да се обединят, за да могат да се опитват да направят някаква промяна на финансовия пазар и да определят до някаква степен те как да се случват нещата“, разказва той.

В момента акциите на Gamestop отново започнаха да падат, като днес се търгуват за 225  г.долара. Затова и експертите смятат, че всичко случило се все пак няма да доведе до финансова криза като тази от 2008 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.