До 14 февруари подават броя на секциите с над 300 избиратели, за да се знае къде ще се ситуират машините за гласуване

Централната избирателна комисия даде първия от серия брифинги за подготовката за изборите по време на извънредна обстановка.

"Увеличихме с 50% заплащането на членовете за СИК. Срокът за назначаване на членове в СИК е до 3 март. Ваксинирането съвместно с МЗ ще бъде по райони. Вече пристигна и първата партида машини за гласуване. Те се охраняват. До момента имаме подадени 13 жалби". Това съобщи Таня Цанева, говорител на ЦИК.

По думите й до утре всеки кмет на община трябва да посочи секциите за гласуване в съответното населено място и да потвърди номерата им.

Започна регистрацията на партиите в ЦИК

"Изпратихме писма с указания до 14 февруари да ни подадат броя на секциите с над 300 избиратели, за да знаем къде ще ситуираме машините за гласуване. Трябва да получим и прогнозен брой мобилни и подвижни секции", обясни Цанева.

Според нея карантинираните избиратели ще подават заявление в общината, за да им бъде гарантирана възможността да гласуват в мобилни секции.

Димитър Димитров пък информира, че до довечера повече от половината Районни избирателни комисии ще бъдат регистрирани. 

 

Видео: ЦИК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.