Прокурорът, разследващ главния, ще се избира с 15 гласа от общо 25 членове на ВСС

Народните представители отново приеха промени в НПК, създаващи фигура, която да разследва главния прокурор и заместниците му. Така падна ветото на президента Румен Радев върху този текст.

Повторното приемане на поправките бе подкрепено от 125 народни представители, 77 се обявиха против.

В тях е вписано, че разследващ обвинител ще бъде номиниран от поне шестима членове на Висшия съдебен съвет. Магистратите ще могат и сами да се предлагат за тази длъжност. Прокурорът, разследващ главния, ще се избира с 15 гласа от общо 25 членове на ВСС.

Депутатите разглеждат надзора на главния прокурор

Ако при първото гласуване никой не получи поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж, на който ще се явяват двамата кандидати с най-много гласове. Мандатът му ще е с продължителност 5 години.

 

 

Върху разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над евентуални откази за образуване на досъдебно производство срещу обвинител №1 или негов заместник.

Управляващите са убедени, че чрез създаването на този нов пост, който да следи действията на главния прокурор, се запазва единната структура на държавното обвинение, без то да е толкова централизирано.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.