За ремонта са нужни средства, непосилни за църковното настоятелство

Храм във Велико Търново, построен от Колю Фичето, има нужда от финансиране за основен ремонт. Църквата „Св. Николай”, която е паметник на културата, както и прилежащите към нея старо църковно училище и камбанария са в аварийно състояние. А от църковното настоятелство, децата от църковното училище и енорияшите се обръщат с молба към всеки, който може да помогне, за да се съхрани българското наследство.

Ремонтират и доизграждат храмове в страната с 2,5 млн. лв.

Черквата „Св. Николай“ във Велико Търново е построена от уста Колю Фичето и на 6 декември 1836 г. е осветена от митрополит Иларион Критски. За кратко време се превръща в център и средище на културния и просветен живот в града. За това свидетелства П. Р. Славейков, който изтъква, че в църквата Св. Николай“ „се заражда българщината в Търново“. През есента на 1839 г. при църквата ни е открито първото българско училище, през 1843г. е построена нова училищна сграда, откъдето през 1852 г. начева библиотечната дейност, през 1869 г.- читалищната работа, а през 1870 г. и театралното дело в града, разказват от църковното настоятелство.

На 4 юли 1849 г. в кв. "Варуша" вилнее голям пожар, който изпепелява 600 къщи, в това число и сградата на новооткритото училище при църквата, което е възстановено от хаджи Минчо Цачев, който дарява 60 000 гроша и сам ръководи строителството на новата училищна сграда. През 1858 г. от църквата „Св. Николай“ поема своя път Хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, а от 8 февруари 1870 г. започва училище за калфи и чираци. През 1877 – 1878г. учителите и учениците при училището към храма „Св. Николай“ стават съпричастни и преживяват военните действия, свързани с Руско-турската освободителна война. Видни учители на църквата са: Петко Николов от гр. Елена, църковният певец Никола Златарски, Пеню Давидов, Кънчо Кесаров, Тодор Шишков, П. Р. Славейков и Давид Тулешков. От тук поемат своя път ПГСАГ „Ангел Попов” и съвременната Старопрестолна професионална гимназия по икономика във В.Търново.

Събират средства за камбанарията в Шипченския манастир (ВИДЕО)

 След освобождението на България от турско владичество църквата „Св. Николай“ и училището към нея стават съпричастни с „изковаването на Търновската конституция”. През февруари 1879 г. пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират тук, за да решат съдбата на разпокъсаното ни отечество. Училищната сграда и църквата стават център на разисквания по т. нар. общонароден въпрос преди откриването на Учредителното събрание и по време на неговата дейност. От март 1995 г. възстановихме учебната дейност при храма и през периода 1997 - 2005 г. с помощта на дарители построихме нова сграда за църковно училище. Вече 25 г., имаме учебните занятия по вероучение, иконопис и пение с децата от църковното училище и можем да кажем, че църковното ни училище и днес преминава успешно през различни трудности и предизвикателства на времето.

Освен богослужебната и просветната дейности, църковното настоятелство помага при обгрижването на още 5 храма в околията и съдейства при построяването на новия храм „Св. Параскева” във Велико Търново. Много усилия се се полагат и за предотвратяване на кражби на икони, свети мощи, утвар от храма и двора.

"Поради факта, че храм „Св. Николай” в гр. В. Търново е паметник на културата, ние, според изискванията през годините сме правили постоянно ремонти, като препокриване, премахване на течове, електрификация, укрепване и др., а от 1996 г. сме търсили възможности за основен ремонт на храма, но уви. През 2002 г. падна западния корниз на покрива, с което се разбра, че храмът на майстор Кольо Фичето е в аварийно състояние. От тогава сме правили опити за изработване на планове и финансиране, но без успех. Благодарение на дарителската помощ на арх. проф. Н. Тулешков през 2018 - 2019 г. съумяхме да изработим технически планове за „Консервация и реставрация на храм „Св. Николай” с църковна сграда и камбанария", планове, които са утвърдени от НИНКН и имаме разрешение за строеж No 122/12.06.2020 г. от община В.Търново. През 2019 и 2020 г. подадохме молби за ремонт пред комисията за бедствия и аварии в Община В.Търново, но не бяхме включени.", пишат още от църковното настоятелство.

Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с отец Славчо на телефон - 0882 630 210 или e-mail: otecslavcho@abv.bg

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.