Те тръгват в Пловдив и малките населени места в областта

Първите общински мобилни екипи за имунизация срещу COVID-19 тръгват от днес в Пловдив и малките населени места от областта. Те ще работят по график, който се изготвя според наличните количества от различните ваксини.  

БОРБАТА С COVID-19: По-строги мерки и ваксинация на записалите се онлайн

„Днес е първият курс за имунизация извън територията на Пловдив – в предприятие за изработка на велосипеди, тъй като вчера отправиха молба към нас. РЗИ ни предоставиха 400 дози с гаранция, че в момента, в който свършат, ще ни осигурят още. Утре пътуваме за Община Карлово, където ще ваксинираме в няколко села, до които достъпът до медицинска помощ е труден и бавен. Ние отиваме на крака при тези хора, някои от тях нямат семейни лекари и им се налага да пътуват до близките градове”, обясни директорът на Дирекция „Здравеопазване” в Пловдив д-р Калин Калинов.

Първата спирка на мобилния кабинет за имунизации е предприятие за велосипеди с 900 служители. 80 от тях са пожелали да се ваксинират.  За бизнеса мобилното ваксиниране е огромно предимство, защото спестява не само време, но и разходи за отпуски и отсъствие на работниците. Само за два часа десетки фирми с над 1000 работници са се записали за ваксиниране от мобилните екипи.

Едната мобилна група ще обслужва гражданите на Пловдив, които са възрастни и трудно подвижни, а втората ще поеме региона. Утре потеглят към Карлово.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров каза, че ще бъдат оборудвани още две линейки, за да може да се изпълнят нуждите на всички желаещи да се ваксинират.

COVID-19: Над 500 души са в интензивни отделения

„Тези линейки са дарение. Ще ги ползваме, докато продължава пандемията. Не плащаме нищо за тях. Екипът се състои от две сестри и един лекар”, добави той.

 

 

Градоначалникът подчерта, че в Пловдив вероятно също ще се премине към дистанционно обучение. Ако заболеваемостта се повиши, Общинският щаб ще помисли за затваряне на моловете и фитнесите.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК