Големите държави в Европа няма да спрат употребата на ваксината

В официална позиция, от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че разследват 30 случая на докладвани проблеми след прилагането на ваксина на AstraZeneca. Близо пет милиона души в Европейския съюз са имунизирани с този препарат и според агенцията няма преки доказателства, че проблемите са свързани с него.            

Германия и Франция продължават ваксинацията с AstraZeneca

Междувременно, властите в големите държави в Европа заявиха, че няма да спрат употребата на ваксината. Германия, Франция и Испания обявиха, че не виждат причина да налагат ограничение и ваксинацията с този препарат продължава. 

Позицията им беше предизвикана от решението на Австрия, Норвегия, Дания, Исландия и още няколко държави да спрат употребата на ваксината. Те искат да проверят публикациите, че препаратът може да предизвиква тромбове. 

Здравните власти: Нито една партида ваксини в България не крие риск за хората

Освен германците и французите, Великобритания също прилага ваксината масово. От Лондон твърдят, че няма никакви данни за недостатъци на препарата. 

"Към момента продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca. Същото правят и повечето страни в Европа. Вече говорих с няколко други министри в чужбина. Всички следим внимателно информацията.", обясни министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

"За AstraZeneca мога да кажа, че правим всички необходими тестове, които се изискват при ваксинации. Убедени сме, че препаратът е безопасен, защото следихме и етапите на изпитванията му.", каза министърът на външните работи на Великобритания Доминик Раб.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК