За фамилна хиперхолестеролемия говори кардиологът проф. Иво Петров

Фамилна хиперхолестеролемия е диагноза, която не е сред най-популярните, затова доскоро нямаше и много данни, на които да разчитат пациентите и техните лекуващи. Благодарение на изследване, направено от проф. Иво Петров, вече разполагаме с данни за броя на болните и алгоритъм за диагностициране и проследяване на пациентите.

"Фамилна хиперхолестеролемия трябва да бъде разпозната навреме. Патологията е свързана с атеросклерозата, следствие на обездвижване, неравилно хранене. Състоянието е един от най-силните фактори, които изострят атеросклерозата", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS проф. д-р Иво Петров, медицински директор и началник "Клиника по кардиология и ангиология" към УБ "Аджибадем Сити клиник".

Проф. Иво Петров: Даже лек COVID уврежда сърцето и съдовете на 15% от болните

Специалистът допълни, че най-често фамилна хиперхолестеролемия се предава в семейството и засяга младите. Средната продължителност на живота при това състояние, без лекарска намеса, е 42 години.

Проф. Петров информира, че страданието влошава значително качеството на живот, рано се стесняват кръвоносните съдове, което увеличава риска от инфаркт и инсулт. Възможно е заболяването да протича асимптомно, но за него са характерни надкожни образувания над клепача или в областта на ахилеса.

Проучване, в което са участвали над 11 000 пациенти с миокарден инфаркт, инсулт, диабет и др., показва, че над 6% от хората със сърдечен проблем имат фамилна хиперхолестеролемия.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.