Ако за целта е необходимо повече време, държавният глава има право да удължи срока за съставяне с още 14 дни

Премиерът Бенямин Нетаняху получи от президента на Израел мандат за формиране на ново правителство на Израел след избори, които не излъчиха ясно управляващо мнозинство, предаде Ройтерс.

Той ще разполага с 28 дни, за да сформира новия кабинет. Ако за целта е необходимо повече време, президентът има право да удължи срока за съставяне с още 14 дни.

Нетаняху, който е на власт от 2009 г., сега има трудната задача да намери достатъчно съюзници за управляваща коалиция.

Вчера Реувен Ривлин проведе консултации с представителите на 13-те политически партии, които влязоха в новия Кнесет - парламентът на Израел.

В резултат на обсъжданията 52 депутати са препоръчали кандидатурата на министър-председателя и лидер на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху, 45 депутати са предложили Яир Лапид, който е лидер на опозицията и на партията „Йеш атид“, а 7 депутати са предложили председателя на партията и „Ха Ямин ха Хадаш“  Нафтали Бенет.

Израелски вариант на коронавируса се разпространява масово в страната

По правило кандидатът за премиер става партийният лидер с най-голям брой депутатски места, но президентът може да възложи сформирането на кабинети на политик, чиято партия е с по-малко гласове, но може да сформира коалиция, подкрепена от 61 депутата в 120 местния парламент.

Ако въпреки всичко не се стигне до формиране на правителство, ще бъдат насрочени нови избори, които биха били петите в Израел за последните две години и половина.

Същевременно върви процес срещу Бенямин Нетаняху - премиерът на Израел, който първи в историята на тази държава, е подсъдим за корупция, докато е на поста.

ИЗБОРИ В ИЗРАЕЛ: Премиерът Нетаняху вероятно няма да има мнозинство

Нетаняху беше изправен на съд в Ерусалим по обвинения в корупция.

Прокуратурата настоява той да бъде наказан за неправомерно приемане на подаръци и за недопустим натиск върху медии да го представят в положителна светлина.  Нетаняху нарече процеса „злоупотреба с власт от страна на прокуратурата“.

Източник: БНР