Херцогът на Единбург почина на 99 години

Политически лидери от целия свят отдават днес почит на британския принц Филип, херцог на Единбург, който почина на 99 години, предаде Франс прес.

Принц Филип почина на 99 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Американският президент Джо Байдън изтъкна по повод кончината на съпруга на кралица Елизабет Втора, че принц Филип е бил отдаден на народа на Обединеното кралство, на Общността на нациите и на семейството си. Байдън изтъкна десетилетията на всеотдайни действия на принца и оцени високо работата му в защита на околната среда.


Австралийският премиер Скот Морисън нарече принца човек, който е бил въплъщение на едно поколение, което няма да се повтори, който е имал е забележителна кариера в армията и е бил начело на много социални инициативи.


Германската канцлерка Ангела Меркел изрази „дълбоката си тъга” и посочи, че приятелството на принца с Германия, неговата откровеност и чувството му за дълг остават незабравими.

СНИМКИ ОТ ЖИВОТА НА ПРИНЦ ФИЛИП ВИЖТЕ ТУК

Френският държавен глава Еманюел Макрон написа в туит на английски, че животът на принц Филип е бил за пример. Френският първи дипломат Жан-Ив Льо Дриан добави, че Франция се присъединява към скръбта на приятелите си отвъд Ламанша и отдава почит на европейската и британската съдба на един човек, който беше, не без външен блясък, съвременник на столетие на изпитания и надежди за нашия континент.


Испанският крал Фелипе и кралица Летисия изпратиха послание със съболезнования, изтъквайки чувството за дълг и отдаденост на принц Филип. Няма да забравим моментите, които сме споделяли с него, написа кралската двойка.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху написа в Twitter, че Израел и светът ще скърбят за принц Филип.


Италианският президент Серджо Матарела написа, че в продължение на повече от 70 години принцът е служил на короната и на Обединеното кралство с образцова всеотдайност, съпътствайки развитието на страната си с отворен и новаторски дух.

СПОМЕНИ ЗА ПРИНЦ ФИЛИП: Разказ на Максим Бехар за срещите с него

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта, че с голямо прискърбие е научила за смъртта на принца и изрази искреното си съчувствие на нейно величество кралицата, на кралското семейство и на народа на Обединеното кралство в този много тъжен ден.


Тази вечер камбаните на световно известната църква в Уестминстърското абатство в Лондон ще бият 99 пъти - за всяка година от живота на херцога на Единбург, предаде Ройтерс.

 

 

От 18 ч. местно време ще има по един удар на камбана всяка минута в памет на принца консорт, съобщи Уестминстърското абатство.

​За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Източник: БТА