В писмото си евродепутатите критикуват служебния кабинет

Нови трусове в политиката у нас! Бившите управляващи от ГЕРБ се оплакаха на Европарламента от пълзящ преврат у нас. Отговорите от останалите български евродепутати не закъсняха.

Борисов за подслушванията: Толкова се объркаха и паникьосаха (ВИДЕО)

Евродепутатите на ГЕРБ-СДС изпратиха писмо до колегите си Европейския парламент и еврокомисарите, в което критикуват служебното правителство.  Според тях демокрацията у нас е застрашена, а действията на служебния кабинет са тревожни. В писмото си наричат Румен Радев "прокремълския президент". Евродепутатът Радан Кънев, заяви пред NOVA, че вече и ГЕРБ били разбрали, че се намираме в тежка криза на правовата държава.

„Във всички нормални страни, особено в ЕС, ако се разбие шпионска мрежа на Руската федерация, тези ръководители на служби ще бъдат възнаградени. Защото са свършили нещо полезно и ефективно, опазвайки сигурността и на страната членка, и на ЕС. В случая, виждаме, те са възнаградени с уволнение”, евродепутатът от ГЕРБ-СДС Асим Адемов.

Тази сутрин на пощата си писмото получава и евродепутатът на „Демократична България” Радан Кънев. Оплакванията на колегите си определи като несериозни. 

Скандалът с подслушването на политици се заплита (ОБЗОР)

„Когато аз заемах подобна позиция, когато предизвиках дебат в ЕП за кризата на върховенството на закона в България, същите хора ме обвиниха, че съм предател, че плюя по родината си. Сега аз няма да се държа като тях. Явно вече дори и ГЕРБ разбраха, че ние се намираме в много тежка криза на правовата държава”, смята той.

Румен Радев също е сред споменатите в писмото до евродепутатите. От ГЕРБ – СДС пишат, че „в момента в страната има служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев”.

„Аз мисля, че все повече хора се убеждават, че това правителство работи като предизборен щаб на кандидат-президента Румен Радев. Притеснителен е изразът, който използва вътрешният министър – „бивши хора”. Демокрацията ни е в опасност”, алармира Адемов.

Илияна Йотова: Ще се кандидатирам за втори мандат (ВИДЕО)

Коментар по темата направи вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Искам само да им припомня, че бях от хората, който се противопостави в Европарламента и в Комисията по вътрешна сигурност тема да бъде досието „Буда”, макар че то беше за мой политически опонент.  Да се правят квалификации за президента Радев като „прокремълски, проамерикански или проруски” е повече от нелепо. Предполагам, че колегите от ЕНП са се подразнили от начина, по който европейските институции приеха президента Радев на последния съвет на срещата на Върха”, заяви тя.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви за NOVA, че на този етап коментар по темата няма да има.