Темата коментираха и експерти

Светкавични политически реакции след съобщението на американското Министерство на финансите, според което на шестима български граждани са наложени санкции по закона "Магнитски". Сред поименно посочените са бизнесменът Васил Божков, заместник-председателят на Националното бюро за контрол на СРС-тата Илко Желязков, както и бившият депутат Делян Пеевски.

„Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил. Те са чисто политически. Нито имаме фирми, нито имаме бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков. Ако трябва да поемаме вина за нещо, това е за нашия зам.-министър, член на ГЕРБ Манолев”, заяви Бойко Борисов.

От БСП не спестиха критиките си към досегашните управляващи и попитаха защо винаги някой отвън трябва да казва какво да направим. „Очевидно правоохранителните органи през годините не си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции. Този сигнал е не просто антикорупционен. Той е и политически, защото за всички ни е ясно, че такива обвързаности, такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция”, каза Корнелия Нинова.

ДПС по традиция реагираха с официална позиция. В нея те пишат, че подкрепят борбата с корупцията, но очакват САЩ да предоставят доказателства за нарушения на Пеевски. Дотогава остават солидарни с позицията на бившия си депутат.

Коментарът на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов също традиционно дойде чрез видеоклип в социалните мрежи, заснет пред Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. „Тук сме за да искаме оставката на г-н Илко Желязков като лице от част от мрежата на влияние на Сарая, не просто на Пеевски, това искам много ясно да кажа. Днес той тук е паркиран с гласовете на ДПС и ГЕРБ”, каза той.

Във Facebook коментар направи и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. Той подчертава, че констатациите в американския доклад са заявени отдавна от гражданското общество у нас. И протестите срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и срещу управлението на ГЕРБ са израз на нетърпимостта към бруталната корупция на всички нива, пише още Трифонов. "Не санкциите на САЩ ще променят страната ни, а събудилото се гражданско общество", допълва лидерът на „Има такъв народ”.

Според експерти санкциите са ясен знак, че САЩ повече няма да толерира корупцията в България.

„Това е много силен политически намек от страна на Съединените щати, че наистина корупцията в България излиза извън контрол”, заяви Милен Керемедчиев – бивш заместник-външен министър.

Мирослав Севлиевски вижда в действията на САЩ промяна в политиката на Вашингтон, след като президент стана Джо Байдън.

„Джо Байдън дойде, станаха промени в Близкия Изток, стават промени в Украйна, стават промени и в България. Руските шпиони се гонят от различните държави и очевидно руските шпиони бяха показани от американската държава в България. Пряка връзка беше направена с Васил Божков и има доста намеци за Делян Пеевски”, смята той.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК