Планът е за 10 г. да се закрият редица фабрики, доставящи голяма част от горивните продукти на страната

Израел ще затвори голяма индустриална зона в крайбрежния град Хайфа, която според здравните служители е опасна от години и да я превърне в екологичен търговски и жилищен център. Планът е в рамките на десетилетие да се закрият редица фабрики, които доставят голяма част от горивните продукти на страната, включително бензин и нефтохимикали, използвани в материали като пластмаси и асфалт.

За да задоволи своите енергийни нужди, Израел ще разчита по-силно на вноса и ще трябва да увеличи капацитета си за съхранение на жизненоважни промишлени материали. Новото правителство заяви, че ще изпълни плана. Но профсъюзът на нефтопреработвателните предприятия, най-голямата група за рафиниране и нефтохимия в Израел, отхвърли предложението.

Кой е най-екологичият начин за придвижване в Европа

Според него бизнесът е от решаващо значение за икономиката и обеща да използва „всички инструменти, с които разполага“, за да осигури бъдещето на своите работници. Хайфа е третият по големина град в Израел, намиращ се в източната част на Средиземно море.

Кварталите се разпростират по склоновете на планината Кармел и се спускат в залива, който през последното столетие се е превърнал в кръстопът за търговия и промишленост.

Градът има високи нива на замърсяване на въздуха и в резултат на това жителите страдат от повече проблеми със здравето, в сравнение с други части на страната. Сега Израел ще има десет години да сключи алтернативни договори за внос и съхранение, преди изтичането на крайния срок за прекратяване на нефтохимическата дейност в Хайфа.

Строим близо 200 зарядни станции за електромобили

На мястото на фабриките ще бъде изграден парк с фокус върху екологичния бизнес, туризма, резиденциите и природата. Според изчисленията 2000 ще загубят работата си в прехода, въпреки че много повече работни места ще бъдат разкрити в дългосрочен план.