Скандалът във ВиК сектора се разраства

Скандалът във ВиК сектора се разраства. КЕВР отговори на обвиненията на екоминистъра. Вчера Асен Личев изнесе данни за източване на ДДС и изкуствено вдигане на цените на водата и определи Комисията за енергийно и водно регулиране като „вредна” за България.

„Най-вредното за водния сектор и услугата ВиК е съществуването на КЕВР”, заяви Асен Личев.

Острите критики, които екоминистърът отправи към КЕВР, не останаха без коментар. Регулаторът отговори с писмено становище, в което се казва, че цените във ВиК сектора се сформират според българските закони и европейските стандарти. От КЕВР твърдят още, че защитават интересите на потребителите и ги пазят от злоупотреби.

Противоречие имало и в начина, по който се сформира цената на водата у нас, твърди екоминистърът.

„Това е една формула, която стимулира ВиК компаниите да имат по-големи загуби, защото делят на по-малко число и цената им става по-голяма”, обясни Асен Личев.

Асен Личев: Не съм се отказал да спра вноса на отпадъци (ВИДЕО)

„При недобросъвестно отношение е възможно”, обясни Атанас Паскалев, съветник на регионалния министър.

„Имат големи загуби нашите ВиК, така че е възможно да има някаква спекулация. Тази формула е балансирана, защото, ако намалим загубата на вода, ще намалим разходите за ел енергия, за реагенти и хора, които ще работят там”, обясни Паскалев.  

От принципала на ВиК-дружествата - регионалното министерство, отново прехвърлиха топката към КЕВР.

„Институцията, която трябва да каже дали е с висока цена, или ниска цена, е нашата Комисия за енергийно и водно регулиране”, каза Паскалев.

От министерството коментираха и обвиненията на Асен Личев, че ВиК дружествата у нас не отчели пред държавата, а „откраднали” ДДС в размер на 11 милиона лева годишно.

„Не бих могъл да кажа колко е, но в края на краищата, когато имаме фактура за водата, която сме консумирали, тя е с ДДС”, коментира Паскалев.

А от Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че нямат отношение към начисляването на ДДС в цената на водата за потребителите или към внасянето му в държавната хазна.