От ДНСК окончателно спряха строежа на сградата

Пореден протест на „Артекс” заради спряното строителство на небостъргача „Златен век”. Този път работниците се събраха на „Дондуков” 2. Минути по-късно се отправиха към Министерския съвет и за кратко полицията блокира движението в района на протеста.

ОКОНЧАТЕЛНО: ДНСК спира строителството на "Златен век"

Под прозорците на властта от „Артекс” съобщиха, че са сезирали Административния съд, който да определи до кога е валидно разрешителното за строеж на небостъргача. От ДНСК останаха твърдо на позицията, че срокът на документа е изтекъл през януари 2020 година.

„Ние искаме те предварително да се произнесат, за да спрат тази забрана. Желаем да преразгледат всички становища на българския съд. Всички те казват, че ние имаме разрешително до най-малко 2022 година”, обясни архитект Пламен Мирянов от „Артекс”.

Служители на „Apтeкc“ протестираха пред регионалното министерство

„Първоинстанционният съд си е позволил да тълкува срока за разрешението за строеж. След това Върховният административен съд, който е на втора инстанция, два пъти казва, че срокът на разрешението не е предмет на спора. Те трябва да поискат по общия ред разрешение за довършване и общината да посочи дали ще го даде”, коментира началникът на ДНСК архитект Влади Калинов.

„Ние не сме мислили в тази посока, защото, според нас, това разрешение е валидно”, уточни Мирянов.