Политика на "Три морета": За икономиката, енергетиката и връзките по оста Север-Юг

От определените досега за приоритетни 89 проекта, 51% са свързани с транспортната инфраструктура, 32% с енергийната и 17% - с дигитализацията. 

Какви съвместни проекти могат да бъдат финансирани и изградени от фонда към инициативата?

"Инициативата включва 12 държави и основната идея е да използваме синергията на всички тях, за да се направи взаимосвързаност в областта на транспорта, енергетиката, киберсигурността. Всичко това в контекстта на зелената сделка“, това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS министърът на енергетика Андрей Живков.

Министърът подчерта, че форумът е много полезен по отношение на срещи и черпене на опит от страни, които вече са минали през трансформацията от въглеродни производства към производства без въглероден отпечатък.

Той подчерта важността на вертикалния газов коридор, който свързва Унгария, Румъния, България и Гърция, като част от него е именно българо-гръцката връзка. Служебното правителство е направило много да се забърза строителството, сроковете ще бъдат спазени, като днес или утре ще бъде готово пресичането под река Марица.

"Средствата ще дойдат от Плана за възстановяаване и устойчивост, с него даваме перспектива конкретно за комплекс "Марица Изток", има опции да се използва парогаза, като алтернативно гориво, предвидено е да има търгове за изграждане на възобновяеми енергийни източници, но тепърва много работа има да се върши", заключи министър Живков.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.