Доц. Петър Атанасов опроверга думите на здравния министър, че и той е бил сред пациентите „фантоми”

След като здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че е сред пациентите, приети по различна клинична пътека от реалното му заболяване в „Пирогов”, днес от болницата опровергаха думите му. Според наблюдаващия му лекар доц. Петър Атанасов Кацаров е бил приет и лекуван по посочената клинична пътека, защото в противен случай е трябвало да заплати всички необходими изследвания.

По думите му Кацаров е бил повторно хоспитализиран и сам е пожелал да не лежи в болницата.„Вторият път не е спал в болницата и тук вече е моето внимание, с което аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Това обаче не означава, че не е проследяван и не е лекуван лично от мен”,

Зам.-здравният министър: Никой не атакува лекарите и сестрите в „Пирогов”

Доц. Атанасов отрече и че диагнозата на здравния министър е цироза. „Не може един лекар, юрист, да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза. Диагнозата е остра или подостра чернодорбна недостатъчност и това е работна диагноза. Лично аз съм му обяснил, че пускам това ИЗЕ, за да не заплаща изследвания, които са доста скъпи”, обясни той.

От „Пирогов” открекоха и твърденията в доклада на Касата, че служители на болницата също са били фиктивно хопситализирани.

Пред NOVA заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пък обясни, че проверката на Здравната каса е констатирала нарушения, но никой не се опитва да атакува болницата.

„Никой не атакува лекарите, сестрите и целия персонал на „Пирогов”. Поклон пред тези хора. Балтов не е „Пирогов”, заяви той в студиото на „Здравей, България”.

Медици от „Пирогов” отново протестираха (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно медици от „Пирогов” за втори пореден ден протестираха. Те отново блокираха за кратко кръстовището пред лечебното заведение, но този път с ново искане – оставката на ръководството на Здравната каса.

„Ние вече искаме и оставката на хората от Здравната каса, които си позволиха нещо толкова нагло и невъобразимо. Внушават на обществото, че ние сме крадци. Нека да дойдат да поработят 2-3 дни в „Пирогов”, каза д-р Камен Данов – началник на отделение „Гастроентерология”.

Здравният министър - един от пациентите на "Пирогов" с фалшива епикриза

Сред протестиращите имаше и пациенти, които заподозряха, че президентът Румен Радев стои зад действията на здравния министър. Държавният глава обясни, че здравеопазването има нужда от сериозна реформа и има пълно доверие на хората в служебния кабинет.

„Аз съм делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика. Те обаче трябва да го правят мотивирано. Имам им пълно доверие”, каза той.

Медиците от „Пирогов” обявиха, че протестите им ще продължат.