Страната се бори от няколко дни с огнената стихия

Президентът на Турция се закани да се разправи с хората, подпалили големите пожари в южната част на страната. Реджеп Ердоган държа реч, в която директно заплаши евентуалните подопалвачи. Засега няма доказателства, че големите  пожари са причинени умишлено. В тази част на Турция е много горещо и в такива условия често има горски пожари.

 

 

Голям пожар бушува в Анталия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Но без да дава подробности, Ердоган каза че има първоначална информация и ще бъдат взети мерки.

"Ако вие изтръгнете сърцето ни, ние ще изтръгнем вашето. Ако намерим връзка с умишлени действия - а вече има някои индикации - ще направим каквото трябва", заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Вчера двама пожарникари загинаха в борбата със стихията. Така броят на жертвите се увеличи до шест. Хиляди бяха евакуирани от домовете им. Борбата с огъня продължава и днес.

Стотици туристи са били евакуирани заради огнената стихия. Поне три големи петзвездни хотела са били опразнени принудително в Бодрум и Мармарис. Рибарски кораби и катери на бреговата охрана помогнаха туристите да бъдат извозени по вода. Властите твъдят, че повечето пожари в Южна Турция са загасени. Само няколко продължават да горят, но са толкова големи, че димът достигна Кипър, на 150 километра от турските курорти. Пожарите горят от сряда. В тях загинаха шестима души, а десетки имоти изгоряха.