На парламентарните избори партията му "Граждански договор" спечели близо 54 на сто от гласовете

Арменският парламент преизбра днес Никол Пашинян за премиер на първото си заседание след парламентарните избори през юни, предаде Франс прес.

По-рано президентът Армен Саркисян подписа указ, с който отново назначава Пашинян за премиер.

На парламентарните избори партията на премиера "Граждански договор" спечели близо 54 на сто от гласовете. Изборите се проведоха в напрегната обстановка, няколко месеца след военното поражение от Азербайджан във войната за контрол на Нагорни Карабах.

Блокът на бившия президент Роберт Кочарян, основният съперник на Никол Пашинян, заяви, че при изборите е имало измами и поиска Конституционният съд да отмени резултатите от гласуването. Жалбата беше отхвърлена.

Партията на премиера Пашинян получава мнозинство след изборите в Армения

Пашинян свика предсрочни избори, за да потвърди своята легитимност и да сложи край на сериозна политическа криза, започнала след военното поражение през есента на миналата година.

След война, при която загинаха над 6500 души, Армения трябваше да отстъпи на Азербайджан важни територии около спорния регион Нагорни Карабах, които беше контролирала в продължение на близо 30 години.

Премиерът, дошъл на власт през 2018 г. след революция, остава популярен поради започнатата от него борба срещу политико-икономическия елит на страната, обвиняван, че е корумпиран и е грабил Армения в продължение на десетилетия, отбелязва АФП.

Източник: БТА