По случая има образувано административно-наказателно производство срещу Община Царево

Отходната тръба на едно от най-предпочитаните курортни селища това лято - Синеморец, от години се излива директно в морето. Издадена е забрана, потвърдена от няколко институции, но тъй като строежът на тръбата е без необходимите строителни книжа, изливането на отходни води продължава. РДНСК-Бургас образува административно-наказателно производство срещу Община Царево.

Прокуратурата проверява изливат ли се незаконно фекални води в морето край Царево

Тръбата излива отходните води на Синеморец в морето близо 40 години. Според ръководството на община Царево обаче проблемът не може да бъде решен генерално, ако не се намеси държавата, която да финансира изграждането на пречиствателна станция. Забраната за използването на тръбата е издадено през 2008 г.

"В интерес на истината за тази забрана разбрах преди 4-5 дни”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на общината инж. Георги Лапчев. По думите му тръбата не е премахната, защото държавата не е намерила начин да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения. „Ако спрем тръбата, то всички отходни води ще потекат по улиците на селото”, категоричен е той.

Жители на Синеморец на протест срещу застрояване (ВИДЕО)

За туристите, нито административните усложнения, нито липсата на достатъчно пари са достатъчно оправдание за това, че фекални води се изливат директно в морето.

 

 

„Сагата започва през далечната 2001 г., когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. През 2008 г. той все още не е въведен в експлоатация. Не знам защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение”, каза в студиото на „Здравей, България” арх. Влади Калинов, началник на отдел ДНСК.

В Царево отказват да съгласуват зони по НАТУРА 2000

От общината обясняват, че вече 4 години имат готов проект. Площадката, на която е предвидено да бъде обаче, трябвало да бъде извадена от природен парк „Странджа“. Заради това проектът не получил финансиране, а общината всяка година била глобявана. А за да построи сама станция, на общината й трябват 10-15 милиона лева. Пари, които няма. А ако изпълни санкцията на Строителния контрол и спре тръбата, Царево щял да бъде изправен пред екокатастрофа. Подобна на тази в Царево била ситуацията и във Варвара.

Повече гледайте във видеото.