Министрите на външните работи от Евросъюза се събират днес на спешно заседание за Афганистан

Стрелба и протести в Афганистан. Дни след като талибаните превзеха страната, хиляди излязоха по улиците на Джалалабад да протестират срещу управлението им. Според някои данни има поне един загинал. Западните държави продължават да евакуират своите граждани, а огромен брой афганистанци се опитват да избягат. 

Протестиращи, носещи афганистанския национален флаг, излязоха по улиците на Джалалабад, за да протестират срещу управлението на талибаните в Афганистан. На кадри от социалните мрежи се чуват изстрели, а хората започват да бягат. 

Лидерите на талибаните са се завърнали в Афганистан от изгнание в Катар. Те са кацнали в Кандахар и се очаква по-късно днес да пристигнат в Кабул. Движението се опита да убеди международната общност, че политиката му се е променила и обяви, че ще даде права на жените съгласно Шериата. Но има промяна, която не може да не бъде забелязана.

„Момичетата не излизат от домовете си, стоят си вкъщи. От два дни не съм виждал никакви момичета по улиците на Кабул. Те се страхуват от талибаните“, казва млад мъж.

Жените в Афганистан се страхуват да излязат по улиците

„Призовавам талибаните да позволят на младите и на жените да продължат да учат, така че да напреднем и да постигнем повече, отколкото през последните 20 години“, апелира Сюлейман.

Белият дом обяви, че талибаните са гарантирали на цивилните граждани безопасен път до летището в Кабул, откъдето да бъдат евакуирани със специалните полети. Днес няколко самолета на западни държави са успели да излетят, но има информация за стрелба в района на летището. А НАТО не спести критиките си към вече бившето политическо ръководство на Афганистан.

„Това, на което станахме свидетели през последните няколко седмици, е военен и политически колапс със скорост, която не очаквахме. Провалът на афганистанското ръководство доведе до трагедията, която виждаме днес“, заяви Йенс Столтенберг.

ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН: Местните се страхуват от реваншизъм, Европа – от мигранти

Министрите на външните работи от Евросъюза се събират днес на спешно заседание за Афганистан. Блокът вече спря помощта за развитие за Афганистан в размер на 1.2 милиарда евро, докато не се изяснят намеренията на талибаните. На фона на неяснотите в страната, рейтингът на американския президент Джо Байдън се срина до най-ниското си ниво, откакто е на поста.

Талибаните с първа пресконференция, след като взеха властта