Окървавената глава на финансиста Том Канаван видяха милиони американци през 2001-ва

Броени часове до отбелязването на 20-годишнината от най-кървавия атентат в американската история. Едно от емблематичните лица от 11 септември се връща 20 години назад.

Окървавената глава на финансиста Том Канаван видяха милиони американци през 2001-ва. По чудо, той оцелял в една от кулите. Тогава Том каза пред камерите: "Още съм тук". Днес това продължава да е в сила. И Том се връща към мястото на атентатите и своите спомени.

„Цялата сграда се разклати. Няколко крачки наляво, после няколко надясно. Два или три пъти така, преди да се укроти”, разказва Канаван.

9/11: Денят, променил света

Том бил на 47-я етаж на Северната кула. Хукнал да бяга по стълбите и стигнал до подземните нива на небостъргача. Тогава рухнала Южната кула и той се оказал затрупан от тонове отломки.

„Стана толкова тъмно, че с широко отворени очи не виждах ръцете си. Но си казах - не усещам болка. Не съм мъртъв. Можеше да е по-лошо. И започнах да копая. Не знам колко ми отне. Накрая видях една мъничка точка светлина”, споделя още Том.

Той казва, че всеки ден мисли за станалото на 11 септември. Спомня си колко бил уплашен. Как мислел, че няма да празнува рождения ден на малкото си момченце и никога няма да види детето, с която жена му била бременна.

„Определено извадих късмет. Същевременно атентатите промениха живота ми. Аз станах част от 11-ти септември. И тази дата стана част от мен”.

А след броени часове светът отново ще гледа към Съединените американски щати и денят, променил света!

Повече по темата гледайте във видеото