От дружеството предупредили „Топлофикация – София” за евентуално принудително прекратяване на договора с тях

Нов газов удар за потребителите. „Булгаргаз” иска ново поскъпване на синьото гориво от ноември. Залага се скок с почти 32%, което на практика е поредното поскъпване.

От 1 октомври вече имаше шоково увеличение на природния газ и цената му се увеличи с цели 36%.

Напрежението в сектора се изостря и от факта, че „Булгаргаз” са предупредили „Топлофикация – София” за евентуално принудително прекратяване на договора с тях.

КЕВР РЕШИ: Шоково поскъпване на газа

С писмо „Булгаргаз” уведомява клиентите си, че заради увеличените заявки за доставка на газ, спрямо предварително заявените, не е ясно дали ще може да ги изпълни.

„Допълнителни количества газ могат да се доставят само при възможност. Факт е, че сезонът започна по-рано и със сигурност ще се наложи, ще има нужда от допълнителни количества”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Булгаргаз” припомня на „Топлофикация-София”, че трябва да погаси спешно  задълженията си към тях.

„В противен случай, за първи път има такъв текст - ще се прибегне до прекратяване на договора с „Топлофикация”, обясни Фандъкова.

Така Столичната община е поставена пред поредния проблем, свързан с резкия скок в цената на природния газ. На 1 юли енергийният регулатор утвърди прогнозната цена на газа - 47 лева за мегаватчас. През септември тя скочи на 69 лева, през октомври - 80 лева, за декември прогнозната цена на природния газ вече е 106 лева за мегаватчас.

„Отговорност е както на „Булгаргаз”, така и на принципала министерство на енергетиката и правителството. Аз не вярвам, че „Булгаргаз” е заявило на доставчиците точно толкова, колкото клиентите му са  заявили към него, без да има резерв. Това би било безотговорност за националната сигурност. И се надявам, че това писмо е само предупреждение”, заяви Прошко Прошков, председател на Енергийната комисия в СОС.

Нов скок на цените за парно и топла вода

Доставчикът на природен газ е изпратил 11 писма до всички отговорни институции за намиране на решение. От „Булгаргаз” заявиха за NOVA, че задълженията на „Топлофикация” са над 130 милиона лева.

„Организирахме разговори и г-жа Фандъкова изнесе данни какви са очакваните загуби за този топлинен сезон. Там предстои нов разговор, на който да намерим някакви евентуални възможности за компенсиране на „Топлофикация”, заяви енергийният министър Андрей Живков.

Така конкретно решение все още няма. От „Топлофикация-София” заявиха за NOVA, че ще ни уведомят, когато имат позиция по казуса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.