NOVA разказа за случая на детенцето преди половин година

Преди половин година NOVA разказа за Мария - болно момиченце, изоставено от родителите си в болница. Тя беше оставена на грижите на лекарите от две лечебни заведения, а днес тя все още е в Националната кардиологична болница в София и празнува първият си рожден ден със своите лекари-родители. Мария има нужда от помощ – сензорни апаратчета, с които да се измерва нейната кръвна захар и средства за лекарства и храна.

Вълна от съпричастност към 4-месечното бебе, изоставено в болница (ВИДЕО)

„Детето в момента е в стабилно състояние. То е с вродено заболяване, което води често до хипогликемии, които са риск за психическото развитие. За съжаление, не можем да открием майката, която да обучим да обслужва детето”, каза началник на отделение „Педиатрия” в МБАЛ НКБ д-р Велимир Симов. 

 

 

Детето е родено в болницата в Сливен. След поставянето на диагнозата е транспортирано до болница „проф. д-р Иван Митев” в София. Оттам е настанено за продължителни грижи в педиатричното отделение на Националната кардиологична болница.

„Ние всички сме свикнали с нея, както и тя с нас. Не може да я оставим да не празнува първия си рожден ден, тя се нуждае от грижи и от внимание. Всички бяхме много щастливи, събрахме се, имаше торта, балони”, разказа Ивелина Аврамова, която е медицинска сестра.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 4-месечно бебе се нуждае от специален сензор, само е в болницата

Мария вече прави опити да ходи и обикаля с проходилка коридорите на болницата.  „Общителна е, опитва се да имитира. Когато й пеем песнички тя се опитва да пее, да танцува”, каза старшата сестра Ваня Маркова.

„Сигнализираме и даваме периодично информация за състоянието на детето. Най-вероятно нито са намерени родителите, нито има приемни семейства”, посочва началникът на отделение „Педиатрия” в МБАЛ НКБ д-р Велимир Симов.

От Агенцията за социално подпомагане заявиха за NOVA, че не могат да ни дадат повече информация за семейството на Мария и защо тя все още е в болницата, тъй като законът не го позволява.

Мария има нужда от специални сензорни апаратчета, с които да бъде измервана нейната кръвна захар, както и средства за отглеждането й.

Ако желаете да помогнете на детето, може да го направите по следните начини:

Като изпратите сензорни апарати директно до Нациалната кардиологична болница в София, за отделение "Педиатрия ", за бебе Мария. Адресът на лечебното заведение е: ул. „Коньовица“ 65, 1309 ж.к. Илинден, София.

Като дарите пари по следната сметка:

НАЦИОНАЛНА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ЕАД

град София

БАНКОВА СМЕТКА

IBAN номер: BG63 STSA 9300 0027 8279 65

BIC код: STSABGSF

Банка ДСК АД

Клон Разсадника 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.