Рискът от влизане в болница заради COVID-19 е по-нисък с 93%

Данни за ефикасността на бустерната доза от ваксината на Pfizer показват рязък спад на риска от тежко преболедуване малко след нейното поставяне, съобщи Ройтерс.

Данните, обявени от израелското министерство на здравеопазването, бяха публикувани след проверка в медицинското сп. "Лансет".

От юли до септември, когато преобладава вариантът Делта, специалистите са проследили повече от 1,4 милиона души, ваксинирани с две дози поне пет месеца преди това. Половината от тях били получили трета доза най-малко седмица преди да бъдат включени в изследването.

САЩ разрешиха ваксината на Pfizer при деца от 5 до 11 години

При получилите бустерна доза рискът от влизане в болница заради COVID-19 е по-нисък с 93 процента, от тежко боледуване - с 92 процента, а от смърт заради COVID-19 - с 81 процента.

Средната възраст на обхванатите от изследването хора е 52 години. Участниците и в двете групи - получили или неполучили бустерна доза, живеели сходно и здравословното им състояние било подобно.

Изследването не е контролирано рандомизирано и данните не доказват причинно-следствена връзка. Колко продължава защитата, още не е ясно. Никой от участниците не е проследен повече от два месеца, а за половината периодът е бил по-малко от две седмици.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА