Вижте втора част на разследването

Преди време в „Събуди се” ви показахме как директор на Държавно ловно стопанство злоупотребява със служебно положение, изписва сам на себе си бонуси и назначава съпругата си като домакин на стопанството. Учредява и частна фирма. Веднага след като излъчихме нашето разследване, последва натиск върху хората, осмелили се да говорят. Последва и предложение за подкуп, за да не продължаваме темата. Междувременно получихме нови сигнали за още злоупотреби в Държавно ловно стопанство „Тракия“. Вижте втора част на разследването на Тина Ивайлова и екипът на Glasnews.bg.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Извършвал ли е злоупотреби директорът на Държавно ловно стопанство „Тракия“?

„Целият ресурс на горското стопанство работи в интерес на директора и на приближените до него”, каза един от бившите служители на ДЛС „Тракия”.

„Всичките пари отиват за ползване на дружинката, не да строим палати, както те правят”, коментира Гено Чобанов от Сдружение „Съединение- 1906“.

„Искаме нашите си частни земи, на майка ми, на баща ми и на всички тези хора - да си ги върнем, да си ловуваме и да си ги ползваме, защото когато те имат организиран лов, наши хора не могат да влизат тук. Имаме даже трима-четирима човека наранени”, разказа Тодор Барамов председател на Ловно-рибарско дружество Първомай.

Получихме нови сигнали за злоупотреби в ДЛС „Тракия“. Преди това обаче нека си припомним защо от директора на Държавно ловно стопанство „Тракия” зависи дали ловците от ловна дружинка „Скобелево“ ще могат да отидат на лов, след като вече трета поредна година нямат тази възможност. „Правят си своеволия”, казва Йордан Терзиев-секретар на ловна дружинка „Скобелево“.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Как възрастен мъж с имоти за милиони остана без тях

Хората от въпросната дружинка решават да напуснат Сдружение „Сокол“ и да преминат в Сдружение “Съединение“. Започва дело. „Опитаха се да ни натискат чрез прокуратура, чрез полиция. Опитаха се по всякакъв начин да ни смачкат”, коментира Йордан Терзиев.

„Печелим делата - четири поредни дела, но уви нищо не става”, казва Гено Чобанов - председател на Сдружение „Съединение 1906.

Разбираме, че за да се стигне до точно този брой ловци, необходим за отказа на Христов, е направен нов Устав на Сдружение „Сокол“.Той е създаден след решенията на съда и преди категоричния отказ на директора на ДЛС „Тракия“. „Това е умишлено направено, за да могат да спечелят делото. Те си служат само с такива работи, само с измами”, категоричен е Гено Чобанов.

По следите на откраднат тото фиш: Говори жената, която никога не получи печалбата си

След първа част на нашето разследване последвал опит за натиск върху бивши служители на ДЛС „Тракия“, твърдят потърпевшите.

„Веднага след излъчването на вашия репортаж, се получи изненадващ сигнал и полиция и горски пристигнаха в село Скобелево. Извършвали са проверка на баща ми с абсурдното обвинение за бракониерство. Това е скандално понеже той е бил в района заедно с кучетата, държа да отбележа, че е нямало пушка и той не е бил на лов, а е бил за гъби. Ние в района си имаме собствени земи. За мен това е натиск. Кучетата са задържани. До този момент не желаят да ги освободят и искам да кажа, че ако не бъдат освободени, ще сезирам всички органи за защита на животните и ще направя протест”, разказа Йордан Терзиев.

Междувременно Огнян Христов даде изявление в няколко медии и ни нарече „поръчкови журналисти“. Изпрати и в писмен вид право на отговор до юристите на NOVA. Ще го покажем, въпреки че не е необходимо, тъй като сме дали право на отговор на г-н Христов по всички законови процедури. Вече ви показахме как в първа част на нашето разследване.

В правото си на отговор Огнян Христов посочва, че мотивът за отказа му да премести ловна дружинка „Скобелево“, е че след извършена проверка е установил че ловците са 39, въпреки че съдът казва, че не са толкова.

Христов твърди също, че го интересува само да има изричен акт, а не кой е плащал и кой е изгубил правата си. Твърди също, че е  извършил проверка по стария устав. Само че в устава, действащ тогава, ясно е посочено, че членството се прекратява, ако не е платен членският внос до края на годината.

Христов отрича всички злоупотреби, за които ви разказахме. Като например, че е назначил съпругата си като домакин на стопанството. Само че в официалния отговор на Министерството на земеделието ясно е посочено, че Елена Балиева е назначена на 11.09.2013 г. от Огнян Христов в качеството му на временно изпълняващ длъжността директор.

Христов отрича и че е начислявал сам на себе си бонуси. Във видеото ви показваме отново документа, с който доказваме, че това е така.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.