Напрежението сред някои политически партии не стихва

България в очакване - ще има ли редовно правителство? „Продължаваме промяната” тръгна с увереност в преговорите, а днес Слави Трифонов обяви, че от тях ще получат подкрепа за съставяне на кабинет. Совалките между преговорните екипи ще определят и най-добрите имена за министри. А напрежението в някои парти след изборите и хвърлените оставки не стихва.

За „Продължаваме Промяната” от първостепенно значение ще са политиките на следващото правителство. След това ще дойде ред и на номинациите за министри.

„За нас първият приоритет е България и благоденствието на българите тук. Нашият фокус ще е върху изграждането на стабилна коалиция, която да може да работи по приоритетите на България”, каза в ефира на NOVA NEWS Даниел Лорер от ПП.

Лорер: Важно е турската държава да не се намесва в изборите

Слави Трифонов обяви в интервю за БНР, че ИТН ще подкрепи кабинет с първия мандат.

„Защо? Защото на България й е необходимо правителство различно от правителството което управляваше дотук 12 години”, коментира той.  

Трифонов призна за среща с Кирил Петков и Асен Василев, след която бил убеден в подкрепата.

„Един умен човек прави необходимите компромиси. Ако както видяхме ДБ и БСП не са в състояние да правят такъв компромиси, то няма да се получи такава коалиция. Надявам се да бъдат мъдри”, допълни Трифонов.

От БСП ще поискат поемане на ясни ангажименти.

„Кои са основните политики, за които ще преговаряме, на какво държим да бъде част от правителствената програма, кои са темите, по които можем да водим дискусии. Рабзира се, че ще са нужни компромиси, но има принципни въпроси, с които БСП не може да направи такива”, обясни Кристиан Вигенин.

Вигенин: Оставката на Нинова беше логична, с оглед на резултатите ни на изборите

Сътресенията в левицата не стихват. Във Фейсбук Корнеляи Нинова написа: „Имам усещането, че Борисов управлява държавата. Ако мълчиш и си послушен, си добре. Ако обаче кажеш и една дума, която не харесва на управляващия господар, започва тричането.” И още, че след оставката и нейните мотиви тя коментира, че „разни хора не се свенят публично да лъжат”. „Новата опорка е, че съм се договорила с Гешев и че когато прокуратурата нахлула в президентството съм се скрила. Но архивите говорят и казват истината”, добави Нинова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.