Това обяви кметът на града Едуардо Паес

Кметът на Рио де Жанейро обяви отмяната на световноизвестните празненства за Нова година в града на фона на опасения относно въздействието, което вариантът Омикрон може да има върху страната, изгубила повече от 615 000 души заради COVID -19.

„Това е решение, което вземам с тъга, но най-важното нещо е да продължим да се ваксинираме и да спасяваме животи“, написа тази сутрин в Twitter кметът Едуардо Паес, добавяйки, че ваксинираните туристи все още са добре дошли да посетят неговия „вълшебен“ град.

Преди няколко седмици властите в Рио изразиха оптимизъм, че след като ситуацията с COVID най-накрая се подобри, ще бъде възможно да се проведат годишните крайбрежни фойерверки „Réveillon“, които привличат милиони купонджии на плажа Копакабана.

Рио де Жанейро почете жертвите на COVID-19 (ВИДЕО)

„В момента COVID е под контрол. Минахме през моменти на тъга. Сега е момент на надежда“, каза миналия месец пред „Гардиън“ министърът на здравеопазването на Рио Даниел Соранц, приветствайки кампания за ваксинация, при която 90% от хората над 12 години са напълно ваксинирани.

Отменят карнавала в Рио де Жанейро

„Надяваме се, че нашата Нова година и карнавалът ще бъдат най-добрите, които някога сме имали, за да компенсираме цялото това загубено време“, добави Соранц.

Но Омикрон, за който има шест потвърдени случая в Бразилия и нито един от тях в Рио, разруши тези планове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС