Сред бедстващите в морето е имало жени и деца

Морската спасителна служба и Гражданската гвардия на Испания спасиха повече от 415 мигранти в седем лодки, които се опитаха да стигнат до Канарските острови. Това е поредния опит на живеещите в Западна Сахара да прекосят Атлантическия океан, търсейки път до испанските брегове.

Една от лодките е открита на около 70 километра южно от Гран Канария. На нея е имало 58 души с произход от Магреб, сред които и две жени и дете, които са прехвърлени на спасителен кораб и са докарани до пристанището на Аргинегин.  Източно от остров Фуертевентура са открити други две лодки съответно с 55 и 44 души на борда.

Над 50 загинали в катастрофа с камион в Мексико

В четвърто плавателно средство, засечено южно от Санта Крус де Тенерифе е имало 105 души. В още три лодки са открити над 100 бедстващи африканци. Те са прехвърлени на островите и за тях са се погрижили от местните медицински центрове.

Това е поредния опит на жители на Магреб да достигнат до бреговете на Испания. Само за първите 10 месеца на тази година от Западна Африка до Канарските острови са пристигнали над 16 800 мигранти, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БНР