Правителството на страната възнамерява да депортира тенис звездата

Правителството на Австралия отново отне визата на Новак Джокович и възнамерява да го депортира, съобщават световните медии. Визата му е анулирана от имиграционния министър на Австралия. 

Юридическият екип на тенис звездата вече е оспорил решението. Ако делото влезе в съда, правният екип на Джокович се надява, че въпросът може да бъде разгледан през уикенда и финализиран до неделя, предаде Gong.bg. При положителна за сърбина развръзка той ще може да участва на стартиращия в понеделник Australian Open.

Още една държава започва разследване срещу Джокович

Сърбинът пристигна в Австралия на 6 януари, за да участва в турнира от Големия шлем Australian Open. Тенисистът обяви, че не е ваксиниран, тъй като в средата на декември е дал положителна проба за коронавирус. Властите в страната и медиите по света обаче изразиха съмнения относно това твърдение, тъй като тенисистът не се бе карантинирал, посети серия от събития през втората половина на декември и пътува от Сърбия до Испания.

За първи път визата му беше отменена при пристигането му в Мелбърн миналата седмица. Той обаче спечели съдебед иск, което му позволи да остане в страната.

Тогава австралийското правителство заяви, че ще продължи да обсъжда дали той може да участва в турнира и финалната преценка ще бъде на министъра на имиграцията на страната Алекс Хоук.

„Днес упражних правомощията си и съгласно Закона за миграцията анулирам визата, притежавана от Новак Джокович от съображения за здраве и сигурност и в интерес на обществото”, заяви в петък Хоук.

Местните медии припомнят и друго: възможно е Новак Джокович да не може да се върне в Австралия в продължение на три години след решението на министъра на миграцията. Въпреки това, австралийското правителство може да използва своята преценка, за да не прилага тази забрана спрямо тенис звездата. 

А в свое извление министър-председателят на Австралия Скот Морисън каза, че правителството му е канселирало визата на Новак Джокович за втори път, за да защити страната от „трудно извоюваните успехи“ срещу пандемията от коронавирус.

„Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен“, сподели Морисън. 

Междувременно, един от водещите имиграционни адвокати – Кристофър Левингстън, е на мнение, че Джокович може да подаде молба до Федералния съд за разпореждане за спиране решението на министъра. „Джокович е изключително добре снабден и има компетентен екип около себе си. Той може да остане и да се бори или да си тръгне“, коментира Левингстън.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.