От Държавния департамент заплашиха да спрат откриването на ключов газопровод, ако Москва нахлуе в Украйна

Американският президент Джо Байдън е предупредил, че има голяма вероятност Русия да нахлуе в Украйна следващия месец. Съединените щати заплашиха и да спрат откриването на ключовия газопровод „Северен поток” 2, който свързва Русия със Западна Европа. В телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, Джо Байдън е предупредил, че вероятно Русия ще предприеме инвазия следващия месец. В четвъртък Русия е получила отговора на Вашингтон по исканията си за разрешаване на кризата.

„Те ни дадоха ясно да разберем, че се нуждаят от време да проучат документа. В момента топката е в тяхното поле, но ние сме готови да започнем разговори с участието на НАТО, ОССЕ, Русия, когато те са готови”, заяви Виктория Нюланд, зам.-държавен секретар на САЩ.

Русия обаче отговори, че има малко място за оптимизъм за решаване на кризата. „Няма позитивна реакция по основния проблем в документа. Основният проблем е нашата ясна позиция за бъдещото разширяване на НАТО на изток и разполагането на нападателни оръжия, които могат да застрашат територията на Руската федерация”, посочи външният министър на Русия Сергей Лавров.

 

 

Съединените щати заплашиха да спрат откриването на ключовия газопровод "Северен поток 2", който свързва Русия със Западна Европа, ако Москва нахлуе в Украйна.  Той идва от Русия, минава под Балтийско море и стига до Германия. „Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин, „Северен поток” 2 няма да се случи”, посочи Нюланд.

Западните съюзници твърдят, че обект на мерките ще бъде руската икономика в случай на инвазия. „Въпреки че Русия създаде тази криза, всички се надяваме, че дипломацията ще успее. Трябва да направим всичко, за да я решим с тези органи, създадени за търсене на решения и конфликти, така че наистина да намерим изход на масата за преговори. Но сме подготвени и за най-лошото”, категоричен е председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Русия отрича, че има планове да нахлува в Украйна, но струпването на хиляди военнослужещи по границата, предизвикват сериозни опасения.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

aЗа да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.