Около 10% от населението в Украйна са католици по източен обред

Главата на гръко-католическата украинска църква Святослав съобщи днес, че е поканил папа Франциск да посети Украйна, за да съдейства за запазването на мира, предаде БТА.

На видео пресконференция в Киев Върховният Киевско-Халички архиепископ призна, че условията за такава визита не са идеални, но според него тя би била "много силен жест за цялото човечество".

Папата насрочи международен ден за молитва за мир в Украйна

"В Украйна има единодушие не само сред католиците, но и сред православните и даже невярващите, че папа Франциск е най-важният морален авторитет в света днес", каза Святослав.

Населението на Украйна е предимно източноправославно, но около 10 на сто от населението са гръко-католици, или католици по източен обред.

Папа Франциск: Насилието срещу жени обижда Бог

За да посети Украйна, папата трябва да бъде поканен от правителството и религиозните власти. Такава визита няма са се хареса на Кремъл и Руската православна църква (РПЦ), а и би попречила на опитите на Ватикана да се сближи с РПЦ, отбелязва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА