Те настояха Кремъл да се ангажира със „смислен диалог”

Лидерите на Германия, Франция и Полша призоваха Русия да работи за успокояване на ситуацията на украинската граница. Шолц, Макрон и Дуда разговаряха в Берлин и настояха Москва да се ангажира със смислен диалог по европейската сигурност.

Френският президент информира колегите си за разговорите в Москва и Киев с президентите Путин и Зеленски, а Олаф Шолц – за срещата с президента Джо Байдън.

Срещата на Байдън с Шолц сякаш не успя да изпълни основната си задача

Напрежението между Запада и Русия се засили заради струпването на руски военни по границата с Украйна. Това породи опасения, че Москва може да планира нашествие, подобно на анексирането на Кримския полуостров. Русия отрича да има такива намерения и обвинява Запада, че всява страх.

„Нашата обща цел е да предотвратим войната в Европа. Струпването на руски войски на границата с Украйна предизвиква голяма загриженост и нашата оценка на ситуацията е единна, както и нашата позиция по въпроса: всяко по-нататъшно посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна е неприемливо и ще доведе до широкообхватни последици за Русия - политически, икономически и геостратегически”, категоричен бе германският канцлер Олаф Шулц.

"Според мен това е най-трудната ситуация, пред която са изправени НАТО и Европейският съюз от 1989 г. насам… Или поне най-трудната, в която се намират Централна Европа и Европа като цяло, от началото на 90-те години", заяви полският президент Анджей Дуда.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Георги Генов