Украинците ще използват новите оръжия, които им изпратиха британците и американците

Русия и Украйна едновременно започват мащабни военни учения. Само ден след трескавата дипломатическа активност на лидерите в Москва, Париж, Вашингтон и Берлин, демонстрацията на военна сила отново започва. 

Руснаците ще включат в маневрите бойните кораби, които вкараха в Черно море. Украинците ще използват новите оръжия, които им изпратиха британците и американците.

Военният министър: Рисково е МиГ-овете ни да се поддържат от фирми без връзка с производителя

Владимир Путин каза, че няма да посети мащабните маневри на руската армия. Освен в Черно море, те се провеждат в Беларус под името "Съюзническа решимост". Руският министър на отбраната вече беше изпратен в Беларус да наблюдава маневрите. Между 10-и и 20-и февруари в тях участват десетки хиляди войници, танкове, самолети, хеликоптери, артилерия и ракетни комплекси.

Украинците също организират учения. И те започват утре. Очаква се да бъдат тествани безпилотни самолети и други дронове. Също така противотанковите установки, които изпращат Великобритания и Съединените щати. И днес в Украйна пристигаха самолети, натоварени с оръжие.

Словашкият парламент одобри използването на две военни летища от армията на САЩ

"Днес имаме честта да приемем още една пратка от Великобритания. Това става възможно заради споразумението между президента Зеленски и премиера Джонсън. Нека враговете ни разберат, че Украйна получава подкрепата на своите партньори. Усещаме тази подкрепа на всички нива - политическо и икономическо", заяви зам.-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов.

НАТО също продължава да демонстрира повишената готовност на съюзническите армии. От Германия потегли военна колона от американски войници. Те ще бъдат разположени в Румъния, като засега няма краен срок на мисията им.

Радев свиква КСНС за заплахите за сигурността на България

"Войниците подготвят бронетранспортьорите и друга екипировка, важна за мисията. Първите бойци ще пристигнат в Румъния в рамките на 24 часа. Целта на мисията е да тренираме в реални условия със съюзническите войски. Отиваме по покана на румънското правителство", каза полковник Джо Юър, командир на полк, предислоциран в Румъния.

ЕЦБ предупреждава банките за възможна руска кибератака

На фона на всичката тази военна активност, политиците и днес изпращаха по-скоро положителни послания. Главният дипломат на Русия в Европейския съюз каза, че Москва вижда място за разговори. Според Владимир Чижов дипломацията не е изчерпала възможностите си и работата трябва да продължи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.