Двамата лидери са разговаряли по телефона

Президентът на Франция Еманюел Макрон е разговарял днес отново по телефона с американския си колега Джо Байдън, предаде Франс прес. Новината съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки.

Разговорът е бил проведен след визитите на Макрон в Москва и Киев, където той разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.
Очаква се през седмицата Байдън да проведе още телефонни разговори с други лидери относно кризата около Украйна.

Словакия одобри военно споразумение със САЩ

Междувременно от Белия дом посочиха, че мащабните руски военни учения в Беларус допринасят за ескалацията на напрежението в свързания с Украйна конфликт.

"Докато наблюдаваме подготовката за тези военни учения, отново смятаме, че това със сигурност допринася за ескалацията, а не за деескалацията", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя визираше ученията "Съюзна решимост-2022", които НАТО определи като най-голямото разполагане на руски войски в Беларус след края на Студената война. Очаква се ученията да започнат в четвъртък.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА