Протестите на канадски шофьори срещу задължителната ваксинация продължават вече две седмици

Протестите на канадски шофьори срещу задължителната ваксинация продължават вече две седмици.  

 Протестите и блокадите в Канада продължават вече две седмици. Така нареченият Конвой на свободата започна в края на януари от канадските шофьори на тирове, които са против изискваната задължителна ваксинация за влизане в Съединените щати. Недоволството бързо се превърна в протест срещу здравните мерки в Канада като цяло, а за някои демонстранти и срещу правителството на Джъстин Трюдо. 

Трюдо поиска протестът в Отава да бъде разпуснат

“Не можете да спрете пандемията с блокади. Не можете да прекратите пандемията с указ. Не можете да прекратите пандемията със законодателство. Трябва да сложите край на пандемията, като разчитате на науката, чрез мерки за обществено здраве и чрез ваксинации. Точно върху това се фокусирахме през последните две години”, заяви министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо. 

Блокиран е и най-натовареният международен сухоземен граничен пункт в Северна Америка. А в изявление на Белия дом се подчертава, че блокадата е заплаха за доставките за автомобилната индустрия.

И във Франция организираха "Конвой на свободата"

 Постепенно обаче демонстрациите придобиват популярност и в други държави. 

Във Франция също организираха подобен конвой на свободата, по примера на шофьорите от Канада. ТИР-овете се събраха в няколко града на южна Франция и тръгнаха към Париж. 

“Тук съм, за да издигна глас за свободата, глас, който казва “Омръзна ни”! Искаме да се върнем към стария ни живот, когато нямаше изолация и можехме да ходим където си искаме със или без ваксина”, каза шофьорът на камион Никола Бура.

Планът на шофьорите е да протестират в Париж, а след това конвоят ще продължи към Брюксел, за протест пред европейските институции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: