Българска делегация ще проведе срещи в Белия дом и Държавния департамент

Заместник-министър председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев е на работно посещение във Вашингтон, начело на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

По време на посещението във Вашингтон вицепремиерът Василев и водената от него делегация ще имат срещи в Белия дом, Държавния департамент, Департамента по търговия и Департамента по енергетика, както и с представители на Агенцията за финансиране на развитието (DFC), Американската агенция за развитие и търговия (USTDA), Американската банка за експорт-импорт (EXIM) и др. Основните теми на разговорите ще бъдат енергийна диверсификация, енергийна ефективност, модерни и зелени технологии и климатичните промени.

Също така делегацията ще има среща с представители на американския бизнес, организирана съвместно с Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България, както и с Американската бизнес асоциация за Централна Европа (ACEBA) и Института за ядрена енергетика (NEI). Визитата на министър Николов в САЩ ще продължи с посещения с Питсбърг, Хюстън и Далас.

 „Спрели сме черпенето на „Чирен”. Следи се дали може да го допълним, въпреки че там има смяна на посоката на газа, която отнема време. Говорим с ЕК в случай че им пълно прекъсване от руската държава на газ дали не може да имаме частично спиране на експорт на ток. Хубавото на българското  правителство, че работим по всички възможни варианти, така че да сме сигурни, че дори такъв критичен сценарий няма повлияе на българските домакинства”, заяви премиерът Кирил Петков.

Министър-председателят  увери че тонът между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 е конструктивен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.