Ободрителната напитка има силен диуретичен ефект и повишава кръвното налягане

За много хора чашата кафе сутрин е задължителна. Благодарение на високото съдържание на кофеин, то ни помага да се събудим, увеличава ефективността и концентрацията ни и ни помага по-добре да се съсредоточим върху задачите.

Но кафето дехидратира организма, вреди на зъбния емайл и може да предизвика рязко вдигане на кръвното налягане. Поради това употребата на воде след него е препоръчителна.

Традицията на пиене на кафе с хладка вода идва от страните на изток, където съществува от векове. Хората от древни времена са пиели вода, преди всичко за да усетят по-добрия вкус на кафето.

Но важността на водата заедно с кафе е по съвсем различни причини.

Първо, кофеинът има силен диуретичен ефект, който много дехидратира тялото. Дехидратацията може да доведе до много неприятни последици, така че е необходимо да се обърне специално внимание на наблюдението на нивото на течности в тялото. Ако изпиете чаша вода веднага след кафето, връщате баланса на водата и намалявате риска от дехидратация. Не забравяйте, че тази чаша не трябва да бъде част от дневния ви прием на течности.

Второ, кафето е богато на растителни бои, които могат да променят цвета на зъбния емайл, особено при честа консумация. Тук отново стигаме до помощта на водата. Като изплакнете утайката от кафе с вода, вие предотвратявате реакцията на взаимодействието между киселините на кафето и зъбния емайл. В същото време не е необходимо да си миете зъбите веднага след кафето - това може да не е безопасно за здравето на вашите зъби.

В допълнение, кофеинът може драстично да увеличи кръвното налягане, което като цяло е некомфортно, може дори да бъде опасно за хора, страдащи от хипертония. Водата намалява тежестта на сърцето и кръвоносните съдове, а рискът от остър скок на кръвното налягане се намалява.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС