Още днес трябва да се вземе решение за подсилване на батальона на НАТО у нас, смята бившият военен министър

„Българската държава трябва да вземе бързи и адекватни мерки, много сме закъснели”. Това коментира бившият военен министър Николай Ненчев. „Винаги има заплаха, когато на около 400 км от нас има военни действия. Трябва да има обща позиция на НС. Преди всичко призовавам за единство и да вземем възможно най-добрите решения за подготовка за разрастване на този конфликт, който може да засегне и други райони на Европа”, коментира Ненчев.

ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви военна операция в Донбас (ВИДЕО)

„Още днес трябва да се вземе решение за подсилване на батальона на НАТО. Очевидно се касае не просто за локална агресия, а за мащабна военна акция. МС трябва да предложи на НС план за действие”, заяви бившият военен министър.

„Очевидно конфликтът ще се задълбочи. Надеждата е той да не се разрасне извън рамките на Украйна. Това изглежда все по-малко вероятно”, каза още Ненчев.

Той допусна, че е възможно да избухнат множество регионални конфликти, нерешени през годините. „Например в Китай, Близкия и далечния изток, Иран, Ирак, Сирия”, каза Ненчев.  

Той определи моментът като „критичен” за България. Според Ненчев сами трябва да сме активни по отношение на идването на допълнителни сили и техника на НАТО у нас.

Още за рисковете пред България – гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.