В момента техническите групи финализират текстовете

Европейският съюз ще одобри официално в петък нови санкции срещу Русия във връзка с началото на руската специална военна операция в Украйна. Това заяви в интервю за испанския телевизионен канал 24 Oras върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви в четвъртък.

"В момента техническите групи финализират текстовете [на санкциите], Европейският съвет ще се събере тази вечер, за да ги приеме политически, а утре сутринта Съветът на ЕС на ниво външни министри ще одобри [санкциите] официално и те ще влязат в сила", каза Борел. "Санкциите ще засегнат икономическите сектори в Русия, с които поддържаме отношения. "Ще разговаряме с Япония, с Индия, с всички държави, с които можем да се обединим, за да спрем тази агресия", уточни ръководителят на дипломацията на ЕС.

НАТО подсилва военното си присъствие по източния фланг на Алианса (ВИДЕО)

"Можем да кажем, че това не е нашата война, но е нашата сигурност", каза той. "Имаме много икономически инструменти, които могат да навредят на руската икономика. Атака от такъв мащаб е подготвяна в продължение на месеци или години, твърди Борел и изрази безпокойство, че „по границите ни отново ще има напрегната ситуация".

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 

Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС