Жозеп Борел е посочил крайната необходимост от незабавно прекратяване на военните действия

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че е разговарял днес с китайския външен министър Ван И. Двамата са разговаряли за втори път от началото на непредизвиканото и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна, се отбелязва в съобщението.

Борел: Санкциите на ЕС срещу Русия не целят смяна на режима в Москва

Борел е помолил Ван И да подкрепи обособяването на хуманитарни коридори, за да могат цивилните да напуснат бойното поле. Той е посочил крайната необходимост от незабавно прекратяване на военните действия и е отбелязал, че в Европа се наблюдава най-голямата бежанска вълна от края на Втората световна война. Борел е определил като неприемливи обстрела на цивилни и причинените им страдания, включително с големи нарушения на международното хуманитарно право. 

Двамата събеседници са били единодушни, че не трябва да се допуска голяма хуманитарна криза. Борел е оценил положително гласуването на Китай в Съвета за сигурност и в Общото събрание на ООН в подкрепа на териториалната цялост, суверенитета на държавите и целостта на техните граници, както и готовността на Пекин да подкрепи прекратяване на военните действия и диалог.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Росана Манева
Източник: БТА